joomla statistics
LOGO XRWMA MIKRO - Αντίγραφο - ΑντίγραφοΚυριακή, 7 Ιουλίου 2013
50% περαιτέρω μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ απαιτείται σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο Υπτγο (Ο) ε.α. Σωτηρόπουλο Χαράλαμπο
     Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τίτλο «ΜΤΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ από 7/2010 έως 6/2013» και όπως ήταν φυσικό αφού μας αφορά άμεσα, την διαβάσαμε με προσοχή. Απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η έκθεση πεπραγμένων δεν ήταν παρά μία τοποθέτηση του τέως προέδρου του ΜΤΣ Υποστρατήγου (Ο) ε.α. Χαράλαμπου Σωτηρόπουλου για την τριετία που ήταν πρόεδρος και δεν αποτελεί υπηρεσιακό έγγραφο του ΜΤΣ. Παρ' όλα αυτά αν εξαιρέσεις τις δικές του προσωπικές απόψεις και την προσπάθεια να υπερασπίσει τις ενέργειες που έκανε ή δεν έκανε, αλιεύσαμε κι ένα στοιχείο ενδεικτικό του τι πρόκειται να συμβεί στο μέρισμα του ΜΤΣ. Σύμφωνα λοιπόν με τον τέως πρόεδρο, τα ετήσια έσοδα του 2013 του ΜΤΣ αφαιρουμένων των υποχρεώσεών του, ανέρχονται στο ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το ποσό που απαιτείται για να καταβληθεί μέρισμα στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2012 ανέρχεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ. Άρα επιβάλλεται να υπάρξει και νέα μείωση κοντά στο 50%.
ΣΧΟΛΙΑ: Δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη
στα γραφόμενα του τέως προέδρου του ΜΤΣ, αφού 3 χρόνια τώρα δεν ήταν σε θέση να μας παρουσιάσει μια απλή κατάσταση με έσοδα - έξοδα, όπου ο καθένας να μπορεί να συμπεράνει ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΜΤΣ. Στα αυτιά μας ακόμα αντηχούν τα λόγια του στις 7 Νοε 2012 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και τις αιτιάσεις του ότι επειδή το ΜΤΣ πάει καλά πρόκειται να δοθεί και αύξηση στο μέρισμά του. Ήταν τότε που πολλοί συνάδελφοι, μην αντέχοντας τις ανακρίβειες που μας έλεγε, τον "αναγκάσαμε" με τη συμπεριφορά μας να φύγει από την αίθουσα χωρίς να τελειώσει την ομιλία του. Δεν απαιτείται μελέτη ή επιστημονικές αναλύσεις για να καταλάβουμε ότι το μέρισμα του ΜΤΣ θα μειωθεί περαιτέρω, αν δεν αναστραφεί η πορεία εσόδων - εξόδων. Όσο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μείωση των μετόχων (αποστρατείες, 30% λιγότεροι στις παραγωγικές σχολές, μη πρόσληψη ΕΠΟΠ), η μείωση των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων μας, η μείωση για διαφόρους λόγους του κοινωνικού πόρου,  η "πίτα" (έσοδα) συνεχώς θα μικραίνει. Από την άλλη μεριά αυξάνονται με υψηλό ρυθμό οι μερισματούχοι (δικαιούχοι), οπότε η πίτα πρέπει να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια (μέρισμα). Βέβαια η μείωση που προτείνει ο τέως πρόεδρος του ΜΤΣ είναι υπό εξέταση. Ήδη έχουμε υποστεί μία μείωση της τάξης του 10% μεσοσταθμικά λόγω ΗΔΙΚΑ, άρα τα 105 εκατ ευρώ ως απαιτούμενο ετήσιο μέρισμα έχουν γίνει 90 εκατ ευρώ και τα διατιθέμενα έσοδα διαμορφώθηκαν αντίστοιχα από τα 55 εκατομμύρια ευρώ στα 70 εκατομμύρια ευρώ. 
     Ελπίζουμε ο νέος πρόεδρος του ΜΤΣ Υπτγος (Ο) ε.α. Σιδηρόπουλος Μιχαήλ να μας ενημερώσει με τη γλώσσα της αλήθειας για την πορεία του ΜΤΣ και τον τρόπο που μπορεί να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του ΜΤΣ. Τρόποι υπάρχουν, άλλοι μεσοπρόθεσμοι και άλλοι μακροπρόθεσμοι. Ερώτηση κρίσεως: Υπάρχει άλλο ΝΠΔΔ που πληρώνει τους Μόνιμους Υπαλλήλους και τους συνταξιούχους Μόνιμους Υπαλλήλους από τα έσοδά του; 
Υ.Γ. Παραθέτουμε παρακάτω πίνακα όπου φαίνεται η εξέλιξη του μερίσματος του ΜΤΣ. Παίρνοντας ως βάση το έτος 1995, το μέρισμα ακολούθησε μία ανοδική πορεία μέχρι το 2006 της τάξεως του 147%ή από το υποθετικό 50 ευρώ μηνιαίως στα 123 ευρώ, μία στασιμότητα από το 2007 έως το 2010 και μία καθοδική πορεία για τα έτη 2011 και 2012 με αποτέλεσμα η αύξηση από το 1995 να έχει διαμορφωθεί στο 39% ή από τα 50 ευρώ μόλις στα 69. Σε απόλυτους αριθμούς, φαίνεται ότι το μέρισμα έφθασε στο επίπεδο του 2000 (69 ευρώ) πλην όμως αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό και ότι το μέρισμα κατατίθεται πλέον δεδουλευμένο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το μέρισμα έχει βρεθεί στα επίπεδα του 1995.
     Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι ένα πόρισμα για την οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ βρίσκεται στον εισαγγελέα, ο οποίος συνεχίζει και καλεί μάρτυρες στο γραφείο του. Καλό θα ήταν να μας πει κάποιος ποια είναι η εξέλιξη του θέματος. Αργούμε πολύ ακόμα;
Ευχαριστούμε τον Αποστόλη Παπαπαρίση της ΕΑΑΣ Λάρισας για τα στοιχεία. 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Basque English French German Italian Russian Serbian Spanish Swedish

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ipa2020 t01 prosfores

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

ΩΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "MAXH"

maxi 04

     ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 4

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

xartis

weatherbutton