joomla statistics

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Ερώτηση ΠΟΑΣΥ για «Αναδρομικά αποδοχών έτους 2015» και τηλεφωνική απάντηση γραφείου Υπουργού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, σήμερα, με την έναρξη της εφαρμογής του taxis για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων έτους 2015, διαπιστώθηκε από πλευράς μας ότι δε συμπεριλαμβάνονται οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές (βάσει των διατάξεων του ν.4307/2014) που εισπράχθηκαν το έτος 2015 στο άθροισμα των καθαρών ποσών από μισθούς (κωδικοί 301 & 302), αλλά αναγράφονται διακεκριμένα στον πίνακα μηνυμάτων με την ένδειξη: «Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)».
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι, στο υπ' αριθ. 1761/16/485497 από 10-03-2016 έγγραφο της αρμόδιας οικονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που επισυνάπτεται, αναφέρει στην παρ. 6 ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Δυνατότητα, που σήμερα, με την έναρξη της σχετικής εφαρμογής διαπιστώσαμε ότι δεν υφίσταται και ούτε κάτι αντίστοιχο ίσχυε στο παρελθόν. Εν αντιθέσει, όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφες στη ΔΟΥ με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν το λόγο υποβολής τους.
Παράλληλα, με το ως άνω έγγραφο της αρμόδιας οικονομικής μας Υπηρεσίας, άνοιξε στον ίδιο χρόνο (10-03-2016) και η δυνατότητα εκτύπωσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων αποδοχών έτους 2015 ενός εκάστου αστυνομικού. Η ημερομηνία όμως που έφερε η προαναφερθείσα βεβαίωση δεν ήτο αυτή της έναρξης εκτύπωσης (10-03-2016), αλλά η 31-12-2015.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, επειδή, οι διατάξεις του ως νόμου ρύθμιζαν το σύνολο των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις που αμείβονται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ζ του ν.3205/2003 και ο πληθυσμός αυτός όπως αντιλαμβάνεστε είναι υπέρογκος ώστε να μεταβεί στις κατά τόπου ΔΟΥ για να υποβάλλει τις τρείς (3) τροποποιητικές δηλώσεις (2012, 2013 & 2014) και παράλληλα να απασχολεί και τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών με πληροφορίες που έχει ήδη διαθέσιμες η Διοίκηση ηλεκτρονικά.
Επειδή, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ώστε να μη βεβαιωθεί πρόστιμο και οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών, παρότι τους δόθηκαν ηλεκτρονικά (10-03-2016), φέρουν ημερομηνία 31-12-2015.
Παρακαλούμε όπως, εξετάσετε ενδελεχώς τα ανωτέρω διαπιστωθέντα από πλευράς μας και δώσετε, μέσω εγκύκλιων οδηγιών προς τις ΔΟΥ, άμεση λύση, τόσο στο πρόβλημα μη ύπαρξης προστίμου στις τροποποιητικές δηλώσεις που τα δικαιολογητικά τους θα φέρουν ημερομηνία 31-12-2015 όσο και της δυνατότητας μη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράχθηκαν το έτος 2015, αλλά την καταχώρησή των στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (κωδικοί 343 έως 348), χωρίς υποχρέωση αποστολής – κατάθεσης δικαιολογητικών στη ΔΟΥ, δεδομένης της διαθέσιμης ηλεκτρονικής πληροφόρησης.
Η γραφειοκρατία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει!!!!
Η κοινωνία επιθυμεί τους αστυνομικούς στους δρόμους και όχι στις ουρές των ΔΟΥ!!!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Σε συνέχεια του υπ' αριθ. 502/3/8 από 06-04-2016 εγγράφου μας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα ΑΛΕΞΙΑΔΗ, με αντικείμενο το μείζον πρόβλημα που προέκυψε με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2015, σας γνωρίζουμε ότι, σήμερα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο του εν λόγω Υπουργού, όπου μας ενημέρωσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες που αποτυπώθηκαν στο προαναφερθέν έγγραφό μας, θα τις μελετήσουν και ανάλογα θα υπάρξει άμεσα έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Η Ομοσπονδία μας, με τα ανακλαστικά που διαθέτει, απάντησε άμεσα στο ανακύψαν ζήτημα και πρότεινε λύσεις.
Παράλληλα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο εύλογο και δίκαιο αίτημά μας, αναμένοντας από πλευράς του τις δέουσες ενέργειες.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Basque English French German Italian Russian Serbian Spanish Swedish

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ipa2020 t01 prosfores

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

ΩΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "MAXH"

maxi 04

     ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 4

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

xartis

weatherbutton