joomla statistics
Κυριακή, 15 Ιούνιος 2014 09:31
- Αναλυτικό ρεπορτάζ για την απόφαση του ΣτΕ, του Π. Δημητρακόπουλου 
 
Πιθανές νέες, μικρότερες μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων για να περιοριστεί το κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές που ισχύουν από τον Αύγουστου του 2012. 
Τρόπους περιορισμού της «πληγής» που άνοιξε στον κρατικό προϋπολογισμό η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αντισυνταγματικές περικοπές στο Ειδικό Μισθολόγιο των ένστολων αναζητά η Κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο.
Μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε εκδόθηκε η απόφαση που καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε μόλις το
απόγευμα της Παρασκευής, είναι η υιοθέτηση του «πορτογαλικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο, για να μην υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό, η ίδια η ομάδα εργαζομένων που δικαιώνεται από την Δικαιοσύνη «πληρώνει» το κόστος της απόφασης που κέρδισε (πχ. καταβολή αναδρομικών σε ένστολους μέσω μειώσεων αποδοχών ή παγώματος ωριμάνσεων αποκλειστικά για τους ένστολους κι όχι όλους τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο).
Αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου της Ελλάδας με την τρόικα, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το αυτό το μοντέλο, αν και πιθανότερο στην προκείμενη περίπτωση, όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να δοθεί μια άλλη, παρεμφερής αλλά ηπιότερη λύση, μέσω της αντικατάστασης του ύψους των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, από άλλες χαμηλότερου ύψους, ώστε να μετριαστεί το βάρος για τον προϋπολογισμό από την υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει αναδρομικά μισθολογικές περικοπές δύο ετών στους ένστολους. Προϋπόθεση γι΄  αυτό βέβαια, είναι να το επιτρέπει το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Μούδιασμα» στην Κυβέρνηση
Ως δημοσιονομική απειλή σχολιάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών των ένστολων, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2012.
Η Κυβέρνηση περιμένει να μελετήσει το σκεπτικό των δικαστών, ώστε να διαπιστώσει αν αφορά μόνο τους εν ενεργεία ή και τους εν αποστρατεία ένστολους, προκειμένου να μετρηθεί το ακριβές κόστος της απόφασης για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου η απόφαση, αναλόγως του εύρους εφαρμογής της, μπορεί να αφορά ως και 268.500 εν ενεργεία στελέχη και απόστρατους, ανοίγοντας «μαύρη τρύπα» στον Προϋπολογισμό από 320 ως και 500 εκατομμύρια ευρώ μεικτά ή 180 ως 300 εκατομμύρια «καθαρά» από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές». Κι αυτά μόνο για την αναδρομική αναπλήρωση των περικοπών, το ύψος των οποίων εκτιμάται από τον Αύγουστο του 2012 και εξής σε 320 εκατομμύρια ευρώ μεικτά για τους εν ενεργεία ένστολους (180 εκ. καθαρά), σε 100 εκατομμύρια ευρώ μεικτά για τους συνταξιούχους (70 εκ. καθαρά) και σε 70 εκατομμύρια ευρώ μεικτά για το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, η εφαρμογή των οποίων έχει ανασταλεί (50 εκ. καθαρά). 
Θα πρέπει ακόμη να βρεθούν ως και 220 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» τον χρόνο, ώστε οι αποδοχές που αφορά η απόφαση να αυξηθούν στα προ περικοπών επίπεδα.  
Όπως σχολίαζε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση  για να δούμε τι ακριβώς ορίζει και εάν επιτρέπει άλλου ύψους ή είδους παρεμβάσεις. Πρέπει να δούμε πόσα χρήματα, πως και σε πόσο βάθος χρόνου θα επιστραφούν, αλλά και πως θα καλυφθεί εφεξής η επαναφορά των αποδοχών στα ύψη που είχαν. Η απόφαση επιφέρει σημαντικό πρόβλημα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, καθώς «ακυρώνει» τις βασικότερες πρωτοβουλίες του 2012 για μείωση δαπανών». 
Στον τρέχοντα Προϋπολογισμό πάντως δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για ένα ευρώ αναδρομικών σε ένστολους.
του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
πηγή: BLOKO.GR

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Basque English French German Italian Russian Serbian Spanish Swedish

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ipa2020 t01 prosfores

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

ΩΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "MAXH"

maxi 04

     ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 4

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

xartis

weatherbutton